Absolventi ekonomických vysokých škol vs. instituce veřejného sektoru : Jak nalézt společnou řeč? - Stará, Petra (2026)
Diplomová práce se zabývá identifikací pohledů a potřeb magisterských absolventů ekonomických vysokých škol jakožto potenciálních zaměstnanců a institucí veřejného sektoru jakožto potenciálních zaměstnavatelů. Výzkumná část práce je založena na řízených strukturovaných rozhovorech s oběma stranami, jejichž srovnání umožňuje vymezit konkrétní oblasti, kde dochází k informační asymetrii. Těmi jsou zejména orientace absolventů v systému odměňování veřejného sektoru, identifikace atraktivních oblastí práce ve veřejném sektoru pro mladé absolventy ze strany veřejných institucí či vnímání zaměstnaneckých benefitů. Hlavní závěry práce poukazují na to, že ani mladí absolventi ani veřejné instituce nepovažují značku zaměstnavatele veřejného sektoru za dostatečně atraktivní. Nejvýznamnější bariérou je nízké finanční ohodnocení vyplývající z rigidního systému platových tabulek. Finanční ohodnocení přitom společně s náplní práce hraje při rozhodování mladých absolventů zásadní roli. I přesto absolventi nemají jednoznačně vymezené preference o budoucím zaměstnavateli, což naznačuje, že veřejný sektor má potenciál oslovit mladou generaci. Zároveň se ukazuje, že absolventi nevnímají veřejnou správu jako homogenní celek a určité veřejné instituce jsou podle nich více prestižní než jiné. Na základě těchto zjištění práce formuluje konkrétní doporučení: Instituce by měly budovat značku zaměstnavatele prostřednictvím jasné strategie, která bude východiskem pro náborové a komunikační kroky. Ve vztahu k absolventům je rovněž důležité, aby identifikovaly a prezentovaly oblasti, které mladou generaci zajímají (například možnosti horizontálního kariérního růstu, vzdělávání a odborný rozvoj či smysluplnou a zajímavou náplň práce), a při jejich prezentaci omezily mnohdy p