Vliv daně z nemovitých věcí na základní sociální skupiny - Viesner, Matěj; Vančurová, Alena, 1957-; Mašát, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2026)
Tato diplomová práce se zabývá vlivem daně z nemovitých věcí na vybrané sociální skupiny v České republice a na Slovensku. Cílem práce je prostřednictvím komparativní analýzy modelových domácností posoudit daňové zatížení a jeho dopady na obyvatele s různými příjmovými a demografickými charakteristikami. Práce se zaměřuje na identifikaci odlišností v konstrukci daně v obou zemích a na analýzu klíčových faktorů, které ovlivňují její konečnou výši. V praktické části jsou na základě modelových sociálních skupin provedeny výpočty daňové povinnosti, které jsou doplněny citlivostní a regresní analýzou. Na základě zjištění práce nabízí krátké doporučení pro úpravu daňové politiky.
Vedoucí práce: Alena Vančurová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses