Korupce a její vliv na ekonomický rozvoj - Adamcová, Natálie (2026)
Tato bakalářská práce analyzuje vztah mezi korupcí a ekonomickým rozvojem ve vybraných evropských zemích v období let 2012–2024. Teoretická část vymezuje korupci jako zneužití svěřené moci pro soukromý prospěch a představuje dva protichůdné koncepty ,,sand the wheels “ a ,,grease the wheels “. Praktická část je založena na komparativní analýze dvou skupin států s odlišným historickým vývojem: postsovětských zemí (Rusko, Ukrajina, Kazachstán) a států západní Evropy (Rakousko, Belgie, Francie). K měření jsou využity indexy CPI a WGI (Control of Corruption) v korelaci s reálným HDP, mírou nezaměstnanosti a veřejným dluhem. Analýza stacionarizovaných dat prokázala u západních zemí vysokou institucionální stabilitu a nízkou citlivost ekonomiky na výkyvy korupce. Postsovětská skupina vykazuje silnou citlivost a odlišné trendy; zatímco v Kazachstánu potlačování korupce stimuluje růst, v Rusku výsledky naznačují její systémovou integrovanost. Vliv reforem na Ukrajině je aktuálně překryt válečným konfliktem. Práce také potvrdila, že indikátor WGI věrněji zachycuje strukturální ekonomické vazby, než index CPI.