Korupce a její vliv na ekonomický rozvoj - Adamcová, Natálie; Šíma, Ondřej; Pour, Jiří; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2026)
Tato bakalářská práce analyzuje vztah mezi korupcí a ekonomickým rozvojem ve vybraných evropských zemích v období let 2012–2024. Teoretická část vymezuje korupci jako zneužití svěřené moci pro soukromý prospěch a představuje dva protichůdné koncepty ,,sand the wheels “ a ,,grease the wheels “. Praktická část je založena na komparativní analýze dvou skupin států s odlišným historickým vývojem: postsovětských zemí (Rusko, Ukrajina, Kazachstán) a států západní Evropy (Rakousko, Belgie, Francie). K měření jsou využity indexy CPI a WGI (Control of Corruption) v korelaci s reálným HDP, mírou nezaměstnanosti a veřejným dluhem. Analýza stacionarizovaných dat prokázala u západních zemí vysokou institucionální stabilitu a nízkou citlivost ekonomiky na výkyvy korupce. Postsovětská skupina vykazuje silnou citlivost a odlišné trendy; zatímco v Kazachstánu potlačování korupce stimuluje růst, v Rusku výsledky naznačují její systémovou integrovanost. Vliv reforem na Ukrajině je aktuálně překryt válečným konfliktem. Práce také potvrdila, že indikátor WGI věrněji zachycuje strukturální ekonomické vazby, než index CPI.
Vedoucí práce: Ondřej Šíma
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: bankovnictví a pojišťovnictví [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses