Poplatek z pobytu - Nguyen, Thu Ngan (2026)
Bakalářská práce se zabývá vývojem efektivní sazby poplatku z pobytu v České republice v souvislosti s novelou zákona o místních poplatcích účinnou od roku 2020, která sjednotila poplatek za lázeňský nebo rekreační pobyt a poplatek z ubytovací kapacity do jediné formy. Cílem práce je zjistit, zda došlo mezi lety 2019 a 2023 ke zvýšení efektivní sazby tohoto poplatku. Analýza vychází z dat 385 obcí ČR a kombinuje metody popisné statistiky a testování statistických hypotéz. Výsledky práce potvrzují statisticky významné zvýšení efektivní sazby poplatku z pobytu po legislativní změně.