Transparentnost obcí u daně z nemovitých věcí - Hubáčková, Eliška; Sedmihradská, Lucie; Jiříková, Tereza; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2026)
Diplomová práce se zabývá problematikou transparentnosti obcí v oblasti daně z nemovitých věcí v České republice. Cílem práce je zhodnotit míru transparentnosti obcí při zveřejňování informací o místních koeficientech daně z nemovitých věcí a souvisejících obecně závazných vyhláškách a analyzovat vývoj výnosu této daně ve vybraných obcích v souvislosti s legislativními změnami účinnými od roku 2024. Teoretická část práce vymezuje daň z nemovitých věcí jako místní majetkovou daň, popisuje nástroje daňové autonomie obcí a zabývá se konceptem transparentnosti ve veřejné správě. Praktická část je založena na dvou analytických pilířích. První pilíř hodnotí transparentnost vybraných obcí prostřednictvím analýzy informací zveřejněných na jejich oficiálních webových stránkách, a to na základě strukturovaného checklistu posuzujícího dostupnost, aktuálnost a obsahovou strukturu informací z pohledu běžného uživatele. Druhý pilíř se zaměřuje na analýzu vývoje výnosu daně z nemovitých věcí ve vybraných obcích s ohledem na demografický vývoj a legislativní změny účinné od roku 2024. Výsledky práce ukazují, že transparentnost obcí je ve většině případů naplněna spíše formálně, přičemž z hlediska srozumitelnosti a dohledatelnosti informací byly identifikovány významné nedostatky.
Vedoucí práce: Lucie Sedmihradská
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses