Bankovní inovace a jejich odraz na českém bankovním trhu - Komárková, Agatha (2026)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou bankovních inovací a jejich vlivem na český bankovní trh. Cílem práce je analyzovat význam finančních inovací a fintech řešení v bankovním sektoru a zhodnotit jejich dopad na obchodní modely bank a klientské prostředí v České republice. Teoretická část práce vymezuje základní pojmy finančních inovací a fintechu, popisuje hlavní technologické trendy v bankovnictví a přibližuje regulatorní a bezpečnostní rámce spojené s rozvojem inovací. Analytická část se zaměřuje na charakteristiku českého bankovního trhu, jeho strukturu, míru digitalizace a současné výzvy. Praktická část je založena na komparativní analýze vybraných bankovních institucí působících na českém trhu a porovnává jejich přístupy k inovacím, digitalizaci služeb a uživatelské zkušenosti, na jejichž základě jsou formulovány závěry o současných trendech bankovních inovací a jejich významu pro konkurenceschopnost bank.