Porovnanie daňového zaťaženia OSVČ v Českej republike a na Slovensku - Gajdošová, Júlia; Finardi, Savina; Klazar, Stanislav, 1974-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2026)
Predkladaná diplomová práca sa venuje analýze daňového zaťaženia samostatne zárobkovo činných osôb v Českej republike a na Slovensku v kontexte dane z príjmu fyzických osôb a súvisiacich povinných odvodov na sociálne a zdravotné poistenie. Cieľom práce je identifikovať rozdiely v celkovom daňovo-odvodovom zaťažení OSVČ v oboch krajinách a pomocou metódy komparácie a modelových príkladov vyhodnotiť vplyv jednotlivých prvkov legislatívy na výsledné zaťaženie. Prvá časť práce sa zameriava na teoretické vymedzenie samostatnej činnosti, základné princípy zdaňovania príjmov OSVČ a systémy sociálneho a zdravotného poistenia v Českej republike a na Slovensku. Ďalšia časť práce je venovaná problematike tieňovej ekonomiky a jej vzťahu k daňovo-odvodovému zaťaženiu. V záverečnej časti sú predstavené modelové príklady rôznych príjmových skupín OSVČ, na základe ktorých je vykonaná komparácia celkového daňového zaťaženia v oboch krajinách vrátane analýzy vývoja zaťaženia podľa legislatívy platnej v rokoch 2025 a 2026.
Vedoucí práce: Savina Finardi
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses