Pád Intelu : Případová studie ztráty konkurenční výhody v technologickém sektoru - Hazucha, Tomáš (2026)
Předkládaná diplomová práce analyzuje příčiny ztráty dominantního postavení společnosti Intel Corporation v technologickém odvětví v období let 2014–2024. Cílem práce je prostřednictvím designu jednopřípadové studie identifikovat faktory, které vedly k erozi dominance a konkurenční výhody této společnosti. Metodologicky práce kombinuje statickou analýzu vnitřních zdrojů VRIO/VRIN s dynamickou analýzou kauzálních procesů metodou Process Tracing. Výsledky analýzy prokazují, že klíčová aktiva společnosti, zejména vertikálně integrovaný model výroby a architektura x86, se vlivem tržních změn proměnila z konkurenčních výhod ve strategickou zátěž. Kauzální analýza následně odhaluje, že tento strukturální úpadek byl akcelerován specifickými manažerskými pochybeními, zejména upřednostňováním soustředění na finanční metriky na úkor investic do vývoje a podceněním technologických zlomů v oblasti mobilních čipů a EUV litografie. Práce dochází k závěru, že pád Intelu byl způsoben systémovým selháním v organizaci zdrojů, nikoliv pouze vnějšími tržními vlivy.