Aplikace modelů s proměnlivými režimy při předvídání finančních časových řad - Mikulová, Natálie (2026)
Diplomová práce se zabývá využitím modelů s proměnlivými režimy při předvídání finančních časových řad. Cílem práce je porovnat predikční schopnosti lineárního modelu ARMA a vybraných nelineárních modelů, konkrétně SETAR, STAR a Markov Switching. Teoretická část shrnuje základní principy analýzy časových řad a popisuje konstrukci a odhad uvedených modelů. Praktická část aplikuje tyto modely na vybrané komoditní trhy, přičemž hlavní pozornost je věnována ceně ropy WTI. Predikce jsou realizovány pomocí roll-up přístupu a hodnoceny z hlediska statistické přesnosti i investiční výkonnosti. Výsledky analýzy ukazují, že modely s proměnlivými režimy nepřinášejí systematické zlepšení statistické přesnosti predikce oproti lineárním přístupům, jejich využití však může být přínosné v některých specifických případech.