Převod a uplatnění ztrát při přeměnách - Klem, Jakub (2026)
Diplomová práce se zabývá problematikou převodu a uplatnění daňových ztrát při přeměnách obchodních společností v České republice. Cílem této práce je analyzovat, zda při přeměnách uskutečněných v letech 2013 až 2015 docházelo k převodu daňových ztrát ze zanikajících společností na nástupnické společnosti a zda tyto ztráty byly následně využity. Teoretická část práce popisuje právní, účetní a daňový rámec přeměn obchodních korporací, zejména ustanovení zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, upravující převod a uplatnění daňových ztrát. Praktická část je založena na analýze veřejně dostupných účetních závěrek, z nichž bylo vybráno patnáct přeměn vykazujících znaky možného převodu ztrát. Analýza ukázala, že u žádné ze zkoumaných přeměn nebyl zjištěn případ zamítnutí převodu daňové ztráty správcem daně ani jejího krácení podle § 38na zákona o daních z příjmů. Současně se však potvrdilo, že omezená dostupnost daňových přiznání a neúplnost informací v účetních závěrkách neumožňují plně posoudit skutečný rozsah převodů a jejich daňové dopady.