Sestavení modelu pro predikci příjmů fotbalových klubů - Baran, Martin; Svačina, Pavel, 1979-; Marek, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2026)
Hlavním cílem této diplomové práce je sestavení metodiky a tvorba predikčního modelu tržeb pro použití při vytváření finančních projekcí fotbalových klubů. Pro účely této analýzy byl zvolen vzorek klubů z anglické nejvyšší fotbalové soutěže. První část práce je věnována především definici jednotlivých kategorií tržeb fotbalových klubů a popisu systémů soutěží, kterých se mohou anglické kluby účastnit. Současně představuje základy finančního modelování a shrnuje dosavadní odborné přístupy k prediktivním analýzám v oblasti fotbalových financí. Následně analytická část detailně popisuje sestavení modelu, strukturu dat a metodiku, která byla použita v jednotlivých výpočetních částech modelu. Součástí práce je také vymezení limitací modelu s ohledem na dostupnost dat a absenci konkrétní metodiky v případě některých méně známých soutěží. Použití modelu je následně demonstrováno sestavením predikce tržeb jednoho vybraného klubu ze zvoleného vzorku. Výsledkem této práce je flexibilní nástroj, který umožňuje přesněji analyzovat dopad sportovní výkonnosti klubů na jejich tržby.
Vedoucí práce: Pavel Svačina
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance a oceňování podniku [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses