Akvizice zdravotnického zařízení : Ocenění a modelace výnosů dle úhradové vyhlášky - Hajnová, Karolína (2026)
Diplomová práce se zabývá akvizicí geriatrického zařízení a stanovení jeho hodnoty pro českou nemocniční holdingovou společnost. Primárním cílem je vytvořit ucelený akviziční model, který propojuje modelování výnosů podle pravidel zdravotnického úhradového systému s finančním plánem a výnosovým oceněním. Geriatrické zařízení poskytuje široké spektrum zdravotních a sociálně pobytových služeb, což vyžaduje aplikaci více metodických přístupů při predikci výnosů a nákladů jednotlivých segmentů. V rámci práce je zařízení podrobeno strategické a finanční analýze, přičemž je posouzen také předpoklad nepřetržitého trvání podniku. Ocenění je provedeno ve dvou scénářích: bez zohlednění synergických efektů a se zohledněním synergií po potenciální akvizici, jelikož sekundárním cílem práce je kvantifikace přírůstku hodnoty plynoucího z potenciálních synergických efektů pro konkrétního investora (holding). Výstupem práce je návrh optimálního postupu pro stanovení akviziční ceny na základě provedených analýz a formulace doporučení pro cenovou nabídku konkrétního investora.