Akvizice zdravotnického zařízení : Ocenění a modelace výnosů dle úhradové vyhlášky - Hajnová, Karolína; Podškubka, Tomáš, 1982-; Strobach, Jiří; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2026)
Diplomová práce se zabývá akvizicí geriatrického zařízení a stanovení jeho hodnoty pro českou nemocniční holdingovou společnost. Primárním cílem je vytvořit ucelený akviziční model, který propojuje modelování výnosů podle pravidel zdravotnického úhradového systému s finančním plánem a výnosovým oceněním. Geriatrické zařízení poskytuje široké spektrum zdravotních a sociálně pobytových služeb, což vyžaduje aplikaci více metodických přístupů při predikci výnosů a nákladů jednotlivých segmentů. V rámci práce je zařízení podrobeno strategické a finanční analýze, přičemž je posouzen také předpoklad nepřetržitého trvání podniku. Ocenění je provedeno ve dvou scénářích: bez zohlednění synergických efektů a se zohledněním synergií po potenciální akvizici, jelikož sekundárním cílem práce je kvantifikace přírůstku hodnoty plynoucího z potenciálních synergických efektů pro konkrétního investora (holding). Výstupem práce je návrh optimálního postupu pro stanovení akviziční ceny na základě provedených analýz a formulace doporučení pro cenovou nabídku konkrétního investora.
Vedoucí práce: Tomáš Podškubka
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance a oceňování podniku [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses