Odvážné strategie, slabé finance : Jak ZOOT nezvládl svůj růst - Mašín, Maxim; Poborský, František; Krabec, Tomáš, 1981-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2026)
Tato bakalářská práce analyzuje případ společnosti ZOOT, která se stala jedním z nejvýraznějších hráčů na českém e-commerce trhu s módou. ZOOT měl ideální tržní podmínky, silnou značku a loajální zákaznickou základnu, přesto však nedokázal svůj růst finančně ustát. Hlavním cílem práce je identifikovat klíčové finanční a strategické faktory, které vedly k jeho problémům, a formulovat doporučení pro investory v oblasti venture kapitálu. Prostřednictvím analýzy finančních výkazů ZOOTu a srovnání s konkurencí ukazuje, jak neudržitelná expanze a špatné řízení kapitálu mohou vést k finanční nestabilitě. Závěry práce poskytují VC investorům poučení o klíčových aspektech finančního řízení e-commerce startupů. Důraz je kladen na potřebu efektivního řízení, realističtějšího přístupu k expanzi a lepšího monitorování zásob a závazků. Na základě zjištěných dat jsou formulována doporučení, jak se vyhnout podobným chybám při investicích do rychle rostoucích firem v segmentu online retailu.
Vedoucí práce: František Poborský
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses