Komparace vybraných postupů regulace a dohledu v EU a USA - Rosůlek, Lukáš; Blahová, Naďa, 1958-; Brada, Jaroslav, 1964-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2026)
Diplomová práce se zabývá analýzou regulatorních a dohledových reakcí USA a EU na globální finanční krizi a zároveň se zabývá soudobou regulací a dohledem nad finančními trhy v USA a EU. Důraz je přitom v práci kladen na analýzu reakcí a na jejich následnou komparaci. Práce zároveň porovnává i současné uspořádání institucionálního dohledu. V první kapitole se práce věnuje teorii ohledně regulace a dohledu a vyčleňuje různé uspořádání dohledu. Ve druhé kapitole se práce věnuje globální finanční krizi z let 2007 až 2008, rozebírá její příčiny a průběh. Následně jsou v kapitole podrobně rozebrány reakce USA a EU na globální finanční krizi, respektive se práce zaměřuje na regulatorní reakci ohledně ratingových agentur a derivátových kontraktů. Poté práce komparuje rozdíly obou reakcí. Ve třetí kapitole práce analyzuje soudobé uspořádání institucionálního dohledu. V kapitole se přesněji rozebírají jednotlivé instituce dohledu, jejich úkoly, pravomoci a vnitřní struktura. Na závěr práce komparuje zmíněné soudobé uspořádání dohledu.
Vedoucí práce: Naděžda Blahová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses