Komparativní analýza kvality vysokoškolského vzdělání v České republice se zeměmi EU a USA s důrazem na vzdělávaní v oblasti informačních technologií a v kontextu podpory znalostní ekonomiky - Solar, Petr; Zeman, Martin; Vostrovská, Zdenka, 1956-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2026)
Současná globální ekonomika přechází k modelu založenému na znalostech, v němž informační technologie zásadně ovlivňují produktivitu, avšak Česká republika čelí riziku ustrnutí v pasti středních technologií a nedostatečné provázanosti akademické a podnikové sféry. Cílem práce je komplexně zhodnotit úroveň terciárního ICT vzdělávání v České republice a ověřit hypotézu, že jeho poddimenzovaná podpora a slabé vazby na praxi limitují rozvoj znalostní ekonomiky. Výzkum využívá kvantitativní a komparativní analýzu srovnávající ČR s vybranými zeměmi EU a USA za využití databází Eurostat, OECD, NCES a národních statistik MŠMT a ČSÚ. Analytický rámec doplňuje SWOT analýza syntetizující poznatky o inovačním ekosystému. Komparace odhalila kritický deficit vysokoškolsky vzdělaných osob v populaci 25 až 34 let a identifikovala významnou kapacitní bariéru, kdy je v tuzemsku odmítáno 45 % uchazečů o IT studium. Kvantitativní zjištění potvrzují chronické podfinancování vysokého školství pod úrovní 1 % HDP. Srovnání s technologickými lídry, jako jsou Finsko či Irsko, poukazuje na výrazně nižší intenzitu spolupráce univerzit s podniky, která v ČR dosahuje pouze 16,5 % oproti finským 38,6 %, a na třetí nejhorší pozici v EU v podílu studentů absolvujících odborné stáže. Praktický přínos práce spočívá v návrhu konkrétních národohospodářských doporučení zahrnujících masivní expanzi kapacit ICT programů, navýšení veřejných investic na úroveň 1,4 % HDP a povinnou institucionalizaci odborných praxí a univerzitních inkubátorů.
Vedoucí práce: Martin Zeman
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses