Analýza vývoje kvality bankovních portfolií - Zedínek, Tomáš (2026)
Diplomová práce se zabývá analýzou vývoje kvality úvěrových portfolií bankovního sektoru v České republice. Cílem práce je identifikovat hlavní faktory ovlivňující kvalitu bankovních portfolií s důrazem na makroekonomické prostředí, regulatorní rámec a roli účetního standardu IFRS 9. Teoretická část vymezuje klíčové pojmy, přístupy k hodnocení úvěrového rizika, stanovuje kvantitativní a kvalitativní ukazatele kvality úvěrového portfolia a detailně popisuje historický vývoj českého bankovního sektoru. Aplikační část se zaměřuje na analýzu vybraných bankovních subjektů v období 2018–2024 na základě dat z auditovaných výročních zpráv.