Optimalizace financování společnosti pomocí bankovních produktů - Klabík, Petr (2026)
Diplomová práce Optimalizace financování společnosti pomocí bankovních produktů je rozdělena do čtyř částí. V první jsou objasněny podstatné pojmy pro následující části závěrečné práce. První je následována druhou, kde byla objevena místa k optimalizaci v oblasti likvidity a struktury financování společnosti. Třetí část se zaměřovala na návrh produktů a jiných finančních řešení, která optimalizovala finanční zdraví společnosti Halla v období 2022 až 2024. Pro optimalizaci byl vybrán revolvingový úvěr a výplata mimořádné dividendy v různých výších. V poslední části byly rozebrány dopady implementace. V prvním období 2022 došlo optimalizací ke zvýšení rentability vlastního kapitálu a aktiv, zároveň došlo ke zlepšení úrovní hodnot ukazatelů likvidity. Pro rok 2023 optimalizace zapříčinila obdobné vylepšení situace jako v předchozím období. V roce 2024 bylo jako hlavní místo pro optimalizaci identifikováno nedostatečná likvidita 1. stupně, která byla zlepšena pomocí revolvingového úvěru. Výplata mimořádné dividendy nebyla v tomto období zavedena.