Daňový odpočet na podporu výzkumu a vývoje - Řezníčková, Lucie (2026)
Diplomová práce se zaměřuje na daňový odpočet na podporu výzkumu a vývoje v České republice jako nástroj nepřímé daňové podpory podnikatelských subjektů. Cílem práce je zhodnotit současný stav tohoto odpočtu, identifikovat nedostatky a aktuální problémy při jeho uplatňování, a to na základě analýzy vybrané judikatury Nejvyššího správního soudu, která významně ovlivňuje výklad zákonných podmínek pro uplatnění daňového odpočtu. Součástí práce je rovněž mezinárodní srovnání českého systému s vybranými státy Evropské unie, na jehož základě jsou formulovány návrhy opatření ke zvýšení efektivity a právní jistoty daňového odpočtu na podporu výzkumu a vývoje v České republice. Práce zároveň zohledňuje připravované legislativní změny účinné od roku 2026.