Daňový odpočet na podporu výzkumu a vývoje - Řezníčková, Lucie; Finardi, Savina; Slintáková, Barbora; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2026)
Diplomová práce se zaměřuje na daňový odpočet na podporu výzkumu a vývoje v České republice jako nástroj nepřímé daňové podpory podnikatelských subjektů. Cílem práce je zhodnotit současný stav tohoto odpočtu, identifikovat nedostatky a aktuální problémy při jeho uplatňování, a to na základě analýzy vybrané judikatury Nejvyššího správního soudu, která významně ovlivňuje výklad zákonných podmínek pro uplatnění daňového odpočtu. Součástí práce je rovněž mezinárodní srovnání českého systému s vybranými státy Evropské unie, na jehož základě jsou formulovány návrhy opatření ke zvýšení efektivity a právní jistoty daňového odpočtu na podporu výzkumu a vývoje v České republice. Práce zároveň zohledňuje připravované legislativní změny účinné od roku 2026.
Vedoucí práce: Savina Finardi
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses