DPH u nedobytných pohledávek - Vlachová, Barbora; Zídková, Hana; Hlavatá, Kateřina; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2026)
Diplomová práce je věnována DPH u nedobytných pohledávek a jejich legislativnímu vývoji v rámci daně z přidané hodnoty. Práce má za cíl zjistit vliv změny zákona č. 235/2004 Sb., zákon o dani z přidané hodnoty, účinného od 1. dubna 2019, na vykazování oprav z titulu nedobytných pohledávek plátců DPH. Teoretická část je věnována právním souvislostem nedobytných pohledávek a vývoji ustanovení týkajících se nedobytných pohledávek v zákoně č. 235/2004 Sb., zákon o dani z přidané hodnoty. V praktické části je prováděna analýza na datech poskytnutých Generálním finančním ředitelstvím. Provedená analýza neprokázala předpokládané zvýšení ročních souhrnných hodnot oprav z titulu nedobytných pohledávek ani nárůst ročního souhrnného počtu kontrolních hlášení, v nichž jsou tyto opravy uplatněny. Důvodem může být množství a hodnoty řešené insolvenčním a exekučním řízením v analyzovaných letech.
Vedoucí práce: Hana Zídková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses