Fundamentální a technická analýza akcie Google LLC - Tauš, Ondřej (2026)
Diplomová práce se zabývá posouzením investiční atraktivity akcie společnosti Google LLC prostřednictvím kombinace fundamentální a technické analýzy. Cílem je zhodnotit, zda aktuální tržní ocenění odpovídá ekonomické realitě podniku, jeho růstovým vyhlídkám a rizikovému profilu. Fundamentální část je vystavěna jako „top-down“ analýza: nejprve je diskutováno makroekonomické prostředí, následně klíčová odvětví relevantní pro Google (digitální reklama, mobilní ekosystém, cloud a umělá inteligence) a poté firemní rovina se zaměřením na segmenty, ziskovost, investiční aktivitu a tvorbu volného peněžního toku. Ocenění je provedeno metodou diskontovaných peněžních toků (DCF) na bázi FCFF s diskontováním WACC odvozeným z CAPM a doplněno relativním oceněním vůči historickým úrovním a peer skupině. Doplňkově je využit třífaktorový model Fama–French pro interpretaci systematických rizikových expozic akcie. Technická část na týdenním časovém rámci hodnotí trend, klouzavé průměry a indikátor RSI s důrazem na tržní momentum a načasování vstupu. Výsledky ukazují finančně velmi silnou společnost s významnými dlouhodobými růstovými motory, avšak s oceněním implikujícím zvýšená očekávání trhu; technické indikátory zároveň signalizují silný růstový trend při zvýšeném riziku krátkodobé korekce, což podporuje opatrnější načasování nákupu.