Možnost převzetí daňové ztráty a její vliv do odložené daně - Vlčková, Veronika (2026)
Tato diplomová práce se zaměřuje na problematiku odložené daně v kontextu přeměn obchodních korporací v České republice, se zvláštním důrazem na dopady převzetí daňové ztráty zanikající společnosti na nástupnický subjekt. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. Teoretická část se věnuje vymezení odložené daně, právní úpravě přeměn obchodních korporací a daňovým aspektům fúzí se zaměřením na převod daňových ztrát. Praktická část je založena na empirické analýze vybraného vzorku uskutečněných fúzí, přičemž vychází z analýzy veřejně dostupných účetních závěrek a souvisejících dokumentů. Součástí práce je rovněž ilustrativní případ, který demonstruje dopady převzetí daňové ztráty do oblasti odložené daně u nástupnické společnosti, včetně souvisejících aspektů prokazování splnění podmínek dle české daňové legislativy v rámci případné daňové kontroly.