Problematika překladu Mezinárodních standardů účetního výkaznictví - Kot, Dmytro (2026)
Cílem diplomové práce je přiblížení jazykové a překladové problematiky v kontextu účetnictví v mezinárodním prostředí na příkladech z různých jazyků. Práce se skládá ze dvou významných částí: první je teoretická a druhá praktická. V první části autor analyzuje prostudovanou literaturu týkající se problematiky překladu a překládání mezinárodních standardů účetního výkaznictví hlavně do evropských jazyků. Druhá praktická část je analýzou a komentováním vybraných účetních termínů v těchto evropských jazycích: čeština, francouzština, ukrajinština, polština, slovenština a angličtina. Při komentování se autor opírá hlavně na svoje subjektivní pochopení účetní terminologie.