Zlaté bilanční pravidlo a jeho vztah k ocenění a finanční stabilitě firem : Empirická studie - Ahureiev, Illia (2026)
Tato diplomová práce se zabývá vztahem mezi dodržováním zlatého bilančního pravidla, finanční stabilitou podniku a jeho tržním oceněním. V teoretické části definuje zlaté bilanční pravidlo, Altmanovo Z-skóre a vybrané tržní násobky a popisuje jejich význam v kontextu řízení kapitálové struktury. V empirické části práce jsou evropské automobilové firmy (2017–2024) rozděleny do skupin podle plnění zlatého pravidla a porovnány z hlediska Altmanova Z-skóre a ukazatelů tržního ocenění. Analýza využívá panelový model a dvouvýběrové statistické testy. Z výsledků vyplývá, že podniky dlouhodobě dodržující zlaté pravidlo nevykazují jednoznačně vyšší Z-skóre než ostatní firmy, avšak dosahují stabilnější struktury financování. Zároveň se tyto konzervativně financované podniky obchodují s jistým diskontem v poměrových ukazatelích (zejména P/B a P/E) oproti méně konzervativním konkurentům.