Vplyv vybraných ekonomických ukazovateľov na ceny bývania v krajinách Vyšehradskej štvorky v období 2018-2023 - Herková, Petra; Čáp, Vilém; Lukavec, Martin, 1980-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2026)
Táto diplomová práca analyzuje vplyv vybraných ekonomických premenných na ceny bývania v krajinách Vyšehradskej štvorky (Česko, Slovensko, Maďarsko a Poľsko) v období rokov 2018 až 2023. Výskum sa zameriava na to, ako sa vybrané makroekonomické ukazovatele, konkrétne HDP na obyvateľa, inflácia, miera nezamestnanosti a index cien stavebných výrobcov, premietajú do zmien indexu cien bývania. V rámci jednotného analytického rámca sú pre všetky štyri krajiny použité viacnásobné lineárne regresné modely, čo umožňuje ich systematické porovnanie. Prostredníctvom dummy premenných sú zachytené externé šoky, a to rok 2020, ktorý reprezentuje pandémiu COVID-19 a rok 2022, spojený s geopolitickým šokom vyvolaným ruskou inváziou na Ukrajinu. Nad rámec kvantitatívnej analýzy táto práca prepája empirické výsledky s teoretickými prístupmi z oblasti ekonómie bývania a zhrňuje kľúčové poznatky z bytových a verejných politík uplatňovaných v krajinách Vyšehradskej štvorky. Výsledky analýz ukazujú, že vplyv vybraných makroekonomických premenných na ceny bývania sa medzi jednotlivými krajinami líši, pričom sa ako štatisticky najvýznamnejšie determinanty vývoja indexu cien bývania javia HDP na obyvateľa, index cien stavebných výrobcov a inflácia. Na druhej strane miera nezamestnanosti vykazuje slabší a menej jednotný vzťah k vývoju cien bývania, čo poukazuje na štrukturálne rozdiely medzi jednotlivými trhmi s bývaním. Hlavný prínos tejto práce spočíva v komparatívnom regionálnom prístupe a v prepojení ekonometrickej analýzy s poznatkami odborníkov z praxe. Na tomto základe sú formulované odporúčania zamerané na podporu ponukovej strany bývania, zohľadňovanie makroekonomického prostredia pri tvorbe bytových politík a posilnenie regionálne diferencovaných prístupov v rámci krajín Vyšehradskej štvorky.
Vedoucí práce: Vilém Čáp
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: regionalistika a veřejná správa [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses