Ocenění nemovitého majetku se sportovním účelem užití - Kadla, Ondřej (2026)
Diplomová práce se zabývá problematikou oceňování nemovitého majetku se sportovním účelem, konkrétně pozemků sportu, které představují specifický segment trhu s nemovitostmi. Cílem práce je praktická aplikace vybraných oceňovacích metod na ocenění pozemku sportu a porovnání jejich vhodnosti použití při stanovení hodnoty tohoto typu nemovitosti v oceňovací praxi. Dalším cílem je porovnání výsledné hodnoty pozemku sportu s hodnotou vedlejších pozemků určených pro bytovou výstavbu a identifikace rozdílu vyplývajícího z odlišné využitelnosti těchto pozemků. Výstupy práce poukazují na rozdíly mezi jednotlivými oceňovacími metodami a na omezení jednotlivých metod. Dále výsledky zdůrazňují význam vlivu omezeného účelu využití pozemku sportu na jeho výslednou hodnotu.