Deskriptivní analýza přeměn uskutečněných v České republice - Bajcár, Andrej; Pospíšil, Jiří, 1988-; Stančíková, Lucie; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2026)
Podnikové kombinace představují významný nástroj podnikatelských subjektů umožňující převod majetku, závazků a vlastního kapitálu a spojování podniků či jejich částí. Diplomová práce se zaměřuje na jednu z forem podnikových kombinací, konkrétně na přeměny obchodních společností. Cílem práce je vysvětlit přeměny obchodních společností z účetního hlediska a posoudit dopady jednotlivých typů přeměn na vybrané položky účetních výkazů. Teoretická část práce se zabývá vymezením jednotlivých typů přeměn obchodních společností a jejich legislativní úpravou v České republice. Následně je popsán proces přeměny a související účetní aspekty. Praktická část práce analyzuje vzorek 234 realizovaných přeměn, přičemž je provedena analýza projektů přeměny, znaleckých posudků a účetních výkazů zúčastněných společností. Výsledky analýzy ukazují, že přeměny jsou nejčastěji realizovány formou fúze sloučením, přičemž rozhodný den bývá nejčastěji stanoven na začátek kalendářního roku. Fúze se nejčastěji uskutečňují mezi propojenými osobami, zejména ve vztahu matka¬¬-dcera. Analýza účetních výkazů prokázala, že všechny sledované typy přeměn měly pozitivní dopad na zúčastněné společnosti.
Vedoucí práce: Jiří Pospíšil
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: účetnictví a finanční řízení podniku [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses