Vliv ESG faktorů na vývoj cen nemovitostí - Malcová, Šárka; Folprecht, Marek; Vasyliev, Dmytro; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2026)
Diplomová práce se zabývá analýzou vlivu environmentálních a sociálních faktorů na tržní ceny rezidenčních nemovitostí v České republice se zaměřením na rodinné domy ve Středočeském kraji. Cílem práce je kvantifikovat význam ESG faktorů a porovnat jejich vliv s tradičními fyzickými charakteristikami nemovitostí. Metodologicky je využita vícenásobná lineární regresní analýza ve dvou modelech. Výsledky ukazují, že kvalita ovzduší a sociální charakteristiky lokality mají statisticky významný a robustní vliv na ceny nemovitostí. Naopak energetická náročnost budovy se po zahrnutí tradičních charakteristik, zejména technického stavu, neprojevuje jako samostatně významný faktor cenotvorby. Práce potvrzuje, že český realitní trh již reflektuje environmentální a sociální aspekty bydlení, avšak „zelená prémie“ spojená výhradně s energetickými štítky zatím není plně etablována.
Vedoucí práce: Marek Folprecht
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: bankovnictví a pojišťovnictví [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses