Vývoj trhu s kávou v letech 2000-2023 na příkladu Brazílie, Kolumbie a Vietnamu - Mucha, Daniel (2026)
Cílem diplomové práce je poskytnout kvantitativní analýzu vývoje světových cen kávy, včetně analýzy volatility a vybraných determinantů cen arabiky a robusty v období 2000-2023. Práce si klade za cíl posoudit, do jaké míry se změny světových cen promítají do výkupních cen producentů a zkoumat trendy v produkci a spotřebě kávy na příkladu Brazílie, Kolumbie a Vietnamu. Dalším cílem je otestovat Prebisch-Singerovu hypotézu a zhodnotit, zda dlouhodobý vývoj cen kávy nevykazuje znevýhodňující tendence vůči producentům. V teoretické části je vymezen teoretický rámec Prebisch-Singerovy hypotézy a také je popsán trh s kávou, včetně specifik zkoumaných zemí. Praktická část nejprve analyzuje cenový vývoj arabiky a robusty v letech 2000-2023 a hodnotí dynamiku cen prostřednictvím meziměsíčních a meziročních změn. Dále se zaměřuje na vybrané faktory, které světové ceny kávy ovlivňují. Součástí je také analýza vývoje produkce a spotřeby kávy a porovnání trendů ve vybraných producentských státech s celosvětovým vývojem. Dále je analyzováno postavení kávy v exportním koši Brazílie, Kolumbie a Vietnamu, včetně vývoje objemu a hodnoty exportu. Praktická část se rovněž věnuje tomu, do jaké míry se cenové změny ze světového trhu promítají do domácích výkupních cen producentů jednotlivých zemí. Součástí praktické části je i testování Prebisch-Singerovy hypotézy. Výsledky diplomové práce ukazují, že vývoj cen arabiky a robusty ve sledovaném období vykazuje výraznou volatilitu. Analýza determinantů naznačuje, že za klíčový faktor cenového vývoje lze považovat napjatost trhu, vyjádřenou poměrem zásob ke spotřebě, přičemž pokles tohoto ukazatele je spojen s růstem světových cen obou druhů kávy. Výzkum cenového přenosu poukazuje na to, že změny světových cen se promítají do výkupních cen producentů, av