Bitcoin - vznik, vývoj, budúcnosť - Lužicová, Martina (2026)
Táto bakalárska práca sa zaoberá témou “Bitcoin - vznik, vývoj, budúcnosť” so zameraním na princíp fungovania Bitcoinu a technológie blockchainu ktorá tvorí jeho základ. V teoretickej časti sú vysvetlené kľúčové pojmy súvisiace s kryptomenami a následne je charakterizovaný Bitcoin vrátane jeho vzniku, mechanizmu ťažby a významu halvingu. Práca sa ďalej venuje altcoinom, teda alternatívnym kryptomenám, ktoré vznikli po bitcoine. Súčasťou práce je analýza historického vývoja ceny Bitcoinu a identifikácia vybraných faktorov, ktoré ovplyvňovali jeho cenové cykly, volatilitu a investičný sentiment. Nadväzne je spracovaná fundamentálna analýza Bitcoinu so zohľadnením jeho špecifík ako aktíva bez tradičného cash flow, pričom sa práca opiera o vybrané trhové on-chain metriky a kvalitatívne faktory projektu. Samostatná kapitola je venovaná regulačnému prostrediu vo vybraných jurisdikciách a jeho dopad na trh.