Bitcoin - vznik, vývoj, budúcnosť - Lužicová, Martina; Musílek, Petr, 1965-; Malinovský, Daniel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2026)
Táto bakalárska práca sa zaoberá témou “Bitcoin - vznik, vývoj, budúcnosť” so zameraním na princíp fungovania Bitcoinu a technológie blockchainu ktorá tvorí jeho základ. V teoretickej časti sú vysvetlené kľúčové pojmy súvisiace s kryptomenami a následne je charakterizovaný Bitcoin vrátane jeho vzniku, mechanizmu ťažby a významu halvingu. Práca sa ďalej venuje altcoinom, teda alternatívnym kryptomenám, ktoré vznikli po bitcoine. Súčasťou práce je analýza historického vývoja ceny Bitcoinu a identifikácia vybraných faktorov, ktoré ovplyvňovali jeho cenové cykly, volatilitu a investičný sentiment. Nadväzne je spracovaná fundamentálna analýza Bitcoinu so zohľadnením jeho špecifík ako aktíva bez tradičného cash flow, pričom sa práca opiera o vybrané trhové on-chain metriky a kvalitatívne faktory projektu. Samostatná kapitola je venovaná regulačnému prostrediu vo vybraných jurisdikciách a jeho dopad na trh.
Vedoucí práce: Petr Musílek
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby
Způsob přístupu: Internet
Keywords: bankovnictví a pojišťovnictví [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses