Prípadová štúdia greenwashing z pohľadu investorov a manažmentu - Kalašová, Michaela; Rýdlová, Barbora, 1976-; Jablonský, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2026)
Diplomová práca je zameraná na novodobý fenomén „greenwashing“, ktorý je čím ďalej tým bežnejším javom. Bližšie sú analyzované konkrétne prípady greenwashingu u vybraných spoločností z pohľadu finančných ale aj nefinančných dopadov kauzy na spoločnosť a manažment. Na základe vlastnej hodnotiacej škály sú porovnávané dopady kauzy na vývoj ceny akcií spoločnosti, medializáciu škandálu, dopad na reputáciu spoločnosti, prípadné efekty na celé odvetvie a podobne. Výsledky analýzy poukazujú na fakt, že greenwashing môže priniesť významnejšie finančné a reputačné dopady na spoločnosť v prípade závažnejších technických po-rušení, ale zároveň na nedostatočnú reguláciu samotného greenwashingu na úrovni zavádzajúcich tvrdení vo väčšej časti sveta. Prípady greenwashingu sú následne porovnané s dvomi vybranými prípadmi pochybenia spoločností v pilieri „S“ a „G“ v rámci ESG faktorov. Vysvetlený je taktiež pojem udržateľného investovania a jeho základné formy, hodnotiaca škála ESG a aktuálna regulácia greenwashingu a ESG faktorov v Európskej únií ale aj v iných častiach sveta.
Vedoucí práce: Barbora Rýdlová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance a oceňování podniku [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses