Daň z nemovitých věcí v ČR - Dvořák, Matyáš (2026)
Práce se zabývá dopady zavedení místního koeficientu daně z nemovitých věcí stanoveného formou opatření obecné povahy na hospodaření obcí. Cílem práce je analyzovat fiskální dopad tohoto nástroje a identifikovat motivace obcí k jeho využití v praxi. Teoretická část se zaměřuje na rozpočty obcí, konstrukci daně z nemovitých věcí a legislativní změny účinné od let 2024 a 2025. Praktická část je zpracována formou vícenásobné případové studie pěti obcí, které pro zdaňovací období roku 2025 vydaly opatření obecné povahy. Analýza vychází z rozpočtových dat portálu MONITOR Ministerstva financí a z obecních právních předpisů. Součástí hodnocení je také výpočet daňové povinnosti u modelové nemovitosti. Výsledky ukazují, že opatření vedla ke zvýšení očekávaného absolutního výnosu z daně z nemovitých věcí, avšak její podíl na celkových příjmech obcí zůstává u většiny obcí relativně nízký a v některých případech meziročně klesá. Zároveň se potvrzuje, že hlavní motivací obcí je snaha kompenzovat negativní externality spojené s průmyslovými a logistickými areály bez plošného zvyšování daňové zátěže ostatních poplatníků.