Zdanění zemědělských podnikatelů v České republice - Pluhařová, Eliška (2026)
Diplomová práce se zaměřuje na analýzu daňového zatížení zemědělských podniků v České republice prostřednictvím efektivní daňové sazby (ETR) a dlouhodobé efektivní daňové sazby (LRETR) u daně z příjmů právnických osob. Hlavním cílem je zjistit skutečnou míru zdanění podniků v sektoru zemědělství a identifikovat faktory, které ji mohou ovlivňovat. Výpočty byly provedeny pomocí mikroekonomického zpětného přístupu na základě dat z databáze Orbis za období 2016–2023. Následně byla provedena regresní analýza, jejímž cílem bylo ověřit, zda rentabilita, velikost podniku, kapitálová náročnost a zadluženost statisticky významně ovlivňují dlouhodobou efektivní daňovou sazbu. Práce je rozdělena do pěti kapitol – od charakteristiky zemědělského sektoru a jeho zdanění, přes teoretická východiska měření efektivní daňové sazby, až po vlastní výpočty a zhodnocení regresního modelu. Praktická část práce ukázala, že se mediánové hodnoty efektivní daňové sazby v jednotlivých letech pohybují blízko statutární sazbě, zatímco průměr je ovlivněn extrémními hodnotami. Z regresního modelu vyplynulo, že rentabilita má statisticky významný negativní vliv na dlouhodobou efektivní daňovou sazbu, zatímco ostatní zkoumané faktory se jako významné neprokázaly.