Ekologické zdanění automobilů - Dvořák, Martin; Slintáková, Barbora; Gotvald, Josef; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2026)
Diplomová práce se zabývá ekologickým zdaněním osobních automobilů v Evropské unii se zaměřením na registrační daně a jejich vazbu na emisní náročnost nových automobilů. V teoretické části práce je nejdříve popsána problematika emisí v silniční dopravě a následně zpracována komparace systémů zdanění automobilů ve státech EU. V praktické části je provedena kalkulace registračních daní pro vybrané modely automobilů v roce 2023, na jejímž základě je konstruována klíčová vysvětlující proměnná zachycující míru daňového zvýhodnění nízkoemisních vozidel. Pro měření vlivu daňového zvýhodnění elektromobilů na průměrné emise flotily nových vozidel je využita vícerozměrná regresní analýza. Výsledky naznačují, že daňové zvýhodnění může působit zejména skrze vyšší podíl nově registrovaných elektromobilů, zatímco přímý vztah k průměrným emisím flotily nových automobilů se nepotvrdil.
Vedoucí práce: Barbora Slintáková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses