Vliv digitalizace na efektivnost výběru daní - Horák, Tomáš; Pavel, Jan, 1978-; Lauterkranz, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2026)
Tato diplomová práce se zabývá posouzením vztahu mezi úrovní digitalizace daňové správy a efektivností výběru daní ve vybraných členských státech Evropské unie. Cílem práce je kvantitativně posoudit, zda vyšší míra digitalizace daňové správy souvisí s nižší nákladovostí výběru daně. Analýza je provedena pomocí průřezové regresní analýzy pro roky 2018 a 2022. Efektivnost výběru daní je reprezentována ukazatelem běžné nákladovosti výběru daní z databáze International Survey on Revenue Administration (ISORA). Úroveň digitalizace je měřena pomocí vybraných ukazatelů, které reprezentují různé aspekty digitalizace daňové správy. Výsledky naznačují, že vyšší úroveň digitalizace daňové správy je spojena s nižší nákladovostí výběru daní, přičemž síla tohoto vztahu se liší mezi sledovanými obdobími.
Vedoucí práce: Jan Pavel
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses