Efektivní řízení ICT procesů v organizacích v teorii a praxi - Suchomelová, Lucie (2026)
Tato diplomová práce se zaměřuje na řízení ICT procesů ve veřejné správě v kontextu rámců ITIL a ISO/IEC 20000. Cílem je prozkoumat, jak kvalita interní dokumentace a míra implementace těchto rámců ovlivňují procesní vyspělost a efektivitu poskytování služeb. První část práce vymezuje teoretická východiska řízení ICT a představuje klíčové metodické rámce. Druhá část popisuje metodologii výzkumu založenou na analýze interní dokumentace a hodnocení procesní zralosti podle modelu CMMI. Empirická část přináší komparativní analýzu dvou institucí státní správy, hodnotí úroveň dokumentace, implementaci rámců a nastavení metrik výkonnosti. Na základě zjištění práce formuluje doporučení pro optimalizaci ICT governance a zdůrazňuje význam propojení metodických rámců s praktickou implementací pro dosažení vyšší provozní odolnosti.