Dopad zavedení výstupního prahu na výkonnost banky - Mesenský, David; Málek, Jiří, 1953-; Malinovský, Daniel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2026)
Tato diplomová práce se zabývá dopady zavedení výstupního prahu v rámci implementace finální fáze reformy Basel III do evropské regulace prostřednictvím nařízení CRR III. Cílem práce je vysvětlit konstrukci a mechanismus výstupního prahu a analyzovat jeho dopady na kapitálovou pozici a výkonnost bank. Analýza je provedena jak na agregované úrovni českého bankovního sektoru, tak na úrovni konkrétní instituce prostřednictvím modelového portfolia. Výsledky analýzy ukazují, že český bankovní sektor jako celek vstupuje do fáze zavádění výstupního prahu s dostatečnou kapitálovou rezervou, avšak jeho dopady se napříč jednotlivými institucemi mohou lišit. U modelové banky s rozsáhlým využíváním interních modelů představuje výstupní práh nejen významné regulatorní omezení, ale také důležitý faktor strategického řízení kapitálu a struktury portfolia.
Vedoucí práce: Jiří Málek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finanční inženýrství [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses