Analýza globálního sektoru elektromobility a ohodnocení vybraných společností - Plíhal, Ondřej (2026)
Tato diplomová práce se zabývá analýzou globálního sektoru elektromobility a fundamentálním ohodnocením vybraných výrobců elektromobilů. Cílem práce je identifikovat klíčové makroekonomické, regulatorní, technologické a odvětvové faktory formující vývoj globálního trhu elektromobility a posoudit jejich dopad na konkurenční postavení vybraných výrobců i jejich tržní ocenění. Práce je strukturována do tří hlavních částí. První část se zaměřuje na globální makroanalýzu a komparaci klíčových regionů – Číny, Evropy a Spojených států. Druhá část představuje odvětvovou fundamentální analýzu, na jejímž základě jsou identifikováni nejsilnější hráči v segmentu bateriových elektrických vozidel. Třetí část se věnuje fundamentálnímu ohodnocení vybraných společností pomocí metody diskontovaného cash flow, doplněné o ziskové oceňovací modely a metody tržního porovnání. Výsledky práce ukazují, že rozdíly v tržním ocenění výrobců úzce souvisejí s mírou elektrifikace jejich produktového portfolia, nákladovou strukturou a regionálním zázemím. Práce přispívá k hlubšímu porozumění elektromobility jako komplexního investičního tématu a poskytuje rámec pro další analytické využití v oblasti investiční analýzy automobilového průmyslu.