Deskriptivní analýza přeměn uskutečněných v České republice - Petrová, Šárka (2026)
Diplomová práce se zabývá přeměnami obchodních korporací v České republice z účetního, právního, daňového a ekonomického pohledu. První část práce se věnuje teoretickému přehledu, který zahrnuje vymezení typů přeměn, jejich průběh a související povinnosti dle české právní úpravy. Na teoretický rámec navazuje deskriptivní analýza vzorku přeměn zveřejněných v Obchodním věstníku v roce 2020. Cílem analýzy je zhodnocení trendů týkajících se typů přeměn, účetních výkazů, rozhodných dnů, základního kapitálu, znaleckého ocenění jmění či ekonomických okolností přeměn. Součástí analýzy je rovněž posouzení teoretického rámce s praxí. Vybrané výsledky byly porovnány s výsledky diplomových prací, které se věnují přeměnám zveřejněným v Obchodním věstníku v letech 2018 až 2022.