Využití management overlay dle IFRS 9 v bankovních institucích v EU - Kohoutek, Tadeáš (2026)
Diplomová práce se zabývá praktickým využíváním nástroje management overlay při vykazování očekávaných úvěrových ztrát dle standardu IFRS 9 v evropských bankovních institucích. Cílem práce je posoudit významnost management overlay, jejich vývoj v čase, důvody jejich zavádění a míru transparentnosti jejich zveřejňování. Praktická část práce je založena na vlastním empirickém výzkumu vycházejícím z analýzy výročních zpráv 100 bankovních institucí v evropských zemích za období let 2021–2024. Analýza kombinuje kvantitativní posouzení výše management overlay a očekávaných úvěrových ztrát s kvalitativním hodnocením důvodů jejich uplatňování. Výsledky práce ukazují, že využívání management overlay je v evropském bankovním sektoru běžnou praxí a že tyto úpravy představují významný doplněk modelových výpočtů ECL, přičemž jejich rozsah a vývoj se liší mezi jednotlivými bankami i v čase.