Risk managment pojistitelných podnikových rizik - Piliugina, Iuliia (2026)
Diplomová práce se zabývá řízením pojistitelných podnikových rizik a jejich významem pro finanční stabilitu a kontinuitu činnosti podniku. Teoretická část vymezuje pojem rizika, jeho základní klasifikace a představuje principy tradičního řízení rizik a podnikového řízení rizik (ERM), včetně role pojištění a pojišťovacích makléřů v procesu řízení rizik. Praktická část je zaměřena na analýzu pojistitelných rizik konkrétního pětihvězdičkového hotelu v Praze. Prostřednictvím specializovaného nástroje byla vytvořena mapa rizik a vyhodnocena jejich pravděpodobnost a dopad. Výsledky analýzy poukázaly na zvýšenou celkovou rizikovost podniku, zejména v oblasti živelních a kybernetických rizik. Na základě provedené analýzy jsou popsány způsoby řízení identifikovaných rizik, včetně preventivních opatření, nastavení pojistné ochrany a benchmarku nákladů na pojištění s vybraným referenčním hotelem. Práce potvrzuje, že systematický přístup k řízení pojistitelných rizik a vhodně nastavená pojistná strategie přispívají k posílení odolnosti, provozní kontinuity a dlouhodobé stability podniku.