Porovnání leasingu v českém účetnictví s IFRS - Gall, Jakub; Zelenková, Marie, 1973-; Purina, Marina; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2026)
Bakalářská práce se zaměřuje na problematiku účtování leasingu dle českých účetních standardů a mezinárodních účetních standardů IFRS se zvláštním důrazem na standard IFRS 16. Cílem práce je porovnat rozdíly ve způsobu sestavování účetních výkazů a posoudit jejich vliv na transparentnost a věrné zobrazení finanční situace účetních jednotek. Teoretická část vymezuje základní pojmy leasingu a popisuje rozdíly v jeho účetním zachycení. Praktická část je zaměřena na porovnání dopadů leasingu na účetní výkazy a vybrané finanční ukazatele u příjemce leasingu a leasingové společnosti. Na základě provedené analýzy je konstatováno, že aplikace standardu IFRS 16 přispívá k vyšší transparentnosti účetních výkazů a může představovat vhodnou inspiraci pro další vývoj českých účetních standardů.
Vedoucí práce: Marie Zelenková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby
Způsob přístupu: Internet
Keywords: účetnictví a finanční řízení podniku [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses