Přeměna osobní obchodní společnosti v kapitálovou obchodní společnost (účetní a daňové aspekty) - Žďárková, Alžběta (2026)
Tato bakalářská práce se zabývá procesem změny právní formy veřejné obchodní společnosti na společnost s ručením omezeným. Cílem je nejdříve proces přehledně popsat a vysvětlit pojmy a následně jej demonstrovat na příkladu se všemi aspekty, které by změna mohla přinést. Příklad samotný je rozdělen do čtyř částí. První zobrazuje povinné ocenění jmění soudním znalcem. Následně jsou zde nejdřív právní a pak účetní a daňové aspekty přeměny. Ocenění je zpracováno dle znaleckých metod užívaných při oceňování. Výsledky ukazují procesy, které bude muset společnost po přeměně aplikovat a zároveň jaké výhody přeměna přinese do společnosti i jejím společníkům.