Analýza volby kurzové politiky v tranzitivních ekonomikách a jejich důsledky - Kim, Kirill; Brůna, Karel, 1973-; Marková, Jana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2026)
Tato bakalářská práce se zabývá rolí centrální banky a měnové politiky při zajišťování makroekonomické stability v tranzitivních ekonomikách na příkladu České republiky, Polska a Ruska v období po rozpadu Sovětského svazu. Teoretická část shrnuje hlavní přístupy k volbě režimu měnového kurzu a diskutuje argumenty pro a proti pevným a plovoucím kurzům v podmínkách transformace. Empirická část porovnává vývoj inflace, reálného HDP, běžného účtu platební bilance a reálného efektivního kurzu ve sledovaných zemích a analyzuje reakce centrálních bank na klíčové krizové epizody, zejména měnové turbulence poloviny 90. let a globální finanční krizi 2008–2009. Výsledky ukazují, že pevné kurzové režimy mohou v rané fázi transformace přispět ke stabilizaci očekávání, avšak při absenci strukturálních reforem a včasného zvyšování kurzové flexibility vedou k akumulaci nerovnováh a bolestivým krizím. Práce tak potvrzuje, že centrální banka může významně ovlivňovat makroekonomickou stabilitu, ale nemůže dlouhodobě nahrazovat chybějící fiskální a strukturální reformy.
Vedoucí práce: Karel Brůna
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses