Rezervy a opravné položky v účetnictví a daních – srovnání a praktické dopady - Čadková, Anežka (2026)
Bakalářská práce na téma „Rezervy a opravné položky v účetnictví a daních – srovnání a praktické dopady“ se zabývá problematikou rezerv a opravných položek z účetního a daňového hlediska. Teoretická část vymezuje pojem rezerv a opravných položek, rozebírá jejich druhy, vykazování, tvorbu a účtování. Zaměřuje se také na daňové hledisko. Praktická část je založena na analýze účetních závěrek vybraného vzorku účetních jednotek, které jsou rozděleny podle kategorií účetních jednotek a vybraných odvětví. Stanovená hypotéza a možné praktické dopady jsou vyhodnoceny z dosažených výsledků týkajících se vykazování či nevykazování rezerv a opravných položek za účetní období 2024 vybraných společností.