Dopad home office a hybridního režimu na produktivitu práce ve vybraných evropských zemích v post-pandemickém období - Valešová, Veronika; Rudyšar, Rudolf; Čermáková, Klára; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2026)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na analýzu dopadu práce z domova (home office) a hybridních pracovních režimů na produktivitu práce ve vybraných evropských zemích v postpandemickém období. Cílem práce je zhodnotit, zda rozšíření práce z domova po roce 2019 představuje dlouhodobě udržitelný přínos pro produktivitu práce na makroekonomické úrovni a identifikovat faktory, které mohou vysvětlovat rozdíly v jejích dopadech mezi jednotlivými zeměmi. Analýza je provedena na panelových datech za období 2019–2024 pro Nizozemsko, Švédsko, Finsko, Německo a Českou republiku. Práce využívá data z databází Eurostatu (Labour Force Survey) a OECD Productivity Database. Metodologicky kombinuje deskriptivní a komparativní analýzu s ekonometrickým odhadem panelového modelu s fixními efekty. Výsledky empirické analýzy naznačují, že vztah mezi rozšířením práce z domova a produktivitou práce není napříč analyzovanými zeměmi homogenní a že na makroekonomické úrovni nelze identifikovat jednoznačný a statisticky významný přímý efekt. Zároveň se ukazuje, že dopady práce z domova jsou podmíněny širším ekonomickým a strukturálním kontextem jednotlivých zemí, zejména jejich sektorovým složením a technologickou vyspělostí. Práce tak přispívá k aktuální debatě o dlouhodobé udržitelnosti flexibilních pracovních režimů a poskytuje empiricky podložené závěry relevantní pro zaměstnavatele i tvůrce hospodářské politiky.
Vedoucí práce: Rudolf Rudyšar
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2026
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2026
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses