Využití manažerského účetnictví ve zdravotnictví - Golovkova, Anita (2026)
Hlavním cílem této disertační práce je prozkoumat dopady implementace IFRS, zejména standardu IFRS 15, na finanční a manažerské účetnictví a přispět k pochopení interakce mezi nimi ve veřejném zdravotnictví, se zvláštním důrazem na britské fakultní nemocnice zastřešené NHS Foundation Trusts. Práce je soubornou disertací založenou na třech tematicky propojených publikovaných studiích. První studie představuje systematickou literární rešerši implementace IFRS 15, která poskytuje široký teoretický základ a identifikuje prostor pro další výzkum. Druhá empirická studie zužuje záběr na veřejné zdravotnictví ve Velké Británii a analyzuje dopady přechodu na IFRS na vybrané finanční ukazatele, zejména Public Dividend Capital (PDC), a ilustruje nezamýšlené důsledky změny účetních pravidel z pohledu státu. Třetí empirická kvantitativní studie zkoumá implementaci IFRS 15 z pohledu finančního a manažerského účetnictví, prokazuje statisticky významný dopad na finanční výkonnost a detailně analyzuje jeho nezamýšlené důsledky. Výstupy upozorňují na nutnost reflektovat účetní změny v manažerských řídicích systémech a obsahují doporučení pro tvůrce politik a manažery zdravotnických zařízení.